0888 972 50102/ 987 57 07

Преместване на офис

Преместване на ОФИС

Изисква ли много усилия едно преместване на офис?

Погледнато от по-общ план преместването на офиса изисква немалък период от време, организационни умения, средства и дори ненужни боклуци, които трябва да изхвърлите. Организирането в офиса трябва да се извършва по начин, които да спре за много малък период от време работния процес, за да не се получават много загуби на клиенти или нови заявки. Поради тази причина е много важно да планирате всичко максимално добре, за да не загубите от безценното си време.
Точно тук ние от Хамали Хари идваме на помощ. С нашето съдействие вие ще получите една надеждна услуга, именно преместването на вашия офис. Безсъмнено вие ще спестите много време, няма да получите неприятната преумора от пренасяне и даже ще запазите дрехите и ръцете си чисти. Доверете ни се и оставете всичко на нас. Ние сме хамали с десет годишен опит и бихме могли да се изпълним всяка една задача.

Преместване на офис – метод на работа

Стартирането на процеса започва с оглед на помещението. В подходящ за вас ден и час служител от нашата фирма ще оглед и ще договорите всички подробности. Бихте могли да опаковате вещите си сами, но тази процедура ще ви отнеме от личното време, а дори може би и повече средства за опаковъчни материали. А ако изберете ние да извършим опаковането, вие спокойно ще получите едно много по-лесно преместване, понеже ще да ви укажем съдействие с опаковането и разопаковането на място.

С нашето съдействие вие ще получите най-доброто преместване на офиси.

Останалите подробности, които ще уточните по време на огледа са маршрута, разопаковането, кои ще следи при опаковането и разопаковането, както и мястото за паркиране. Препоръчително е да се осигури място в района за товарене и разтоварване.
Какво трябва да бъде оборудването при преместване на офиси.

На първо място, то трябва да бъде подходящо, а за да „върви по мед и масло“ преместването е необходимо да имате всичко необходимо под ръка. Това важи не само когато го извършвате сами, но и когато използвате услугите на хамали. Ние разполагаме с всякакво оборудване в това число товарни камиони и бусове. Независимо дали имате нещо чупливо, ние ще поемем отговорността то да пристигне непокътнато до финалната дестинация.

Има случай в който офисът се намира на по-висок етаж и е необходимо да се изкачват стълби. Това не представлява никаква трудност за нас. Имаме на разположение професионалисти в сферата на хамалските услуги и те са напълно квалифицирани за такива ситуации. Констатирани са и случаи, в които вещите са много големи, не преминават през вратата и не могат да се разглобят, тъй като са ценни, а единственият метод да излязат през прозореца. Дори при тези обстоятелства ние бихме могли да се справим, именно защото имаме на разположение най-прецизното оборудване.

Как бихте могли да съдействате, за да може да се осъществи едно по-бързо преместване на офис?
Както ви писахме малко по-нагоре, бихте могли да стартирате с разчистването на място за паркиране. Колкото повече предмети ще се извозват, толкова повече място ще бъде необходимо. След като отметнете този ангажимент, бихте могли да организирате вещите, които ще се преместват. Разбира се, за да бъдете убедени в това дали всичко ще бъде наред бихте могли да пренесете само малките вещи като папки, офис консумативи, малка техника и други. Нека по-големите обекти да остана за нас.

Опаковането на предметите бихте могли да го направите и вие или да се доверите на нашите услуги. Изборът оставаме единствено на вас. И имайте в предвид, че ако са ви необходими кашони или други подръчни материали, ние бихме могли да ви ги осигурим. При възможност преместете предметите на лесно достъпно място, което ще допринесе за по-бързото преместване и по-малката загуба на работно време.

Имайте в предвид и факта, че преди и след преместването на офиса ще имате нужда и от почистване
При осъществяване на едно по-мащабно преместване на офис неминуемо ще се образува много боклук, които ще трябва да се разчисти. За целта бихте могли да се възползвате от услугите в сферата на почистването.
Кой ще разопакова и подреди офис техниката?

Тук отново вие сами можете да се справите, но ако решите да си спестите време, ние бихме могли да разтоварим и подредим офис техниката и мебелите.

Целият процес по преместването на офиса е необходимо да се извърши прецизно и безаварийно. Именно поради тази причина ще се радваме, ако и вие се присъедините в доволните ни клиенти.

може да прочетете повече за преместването на офиси тук

хамали, хамалски услуги, хамали София, професионално преместване, пренасяне на мебели, преместване на офиси, Всякакви хамалски услуги, транспортни услуги, преместване на мебели, хамали Хари

Call Now Button

Пишете ни

Пишете ни

................................